Tekno Kenar
  • GÜNCEL
  • İNTERNET
  • SOSYAL MEDYA
  • GOOGLE
  • KRİPTO PARA
  • MOBİL
  • APPLE
  • ANDROİD
  • OYUN
Sonuç yok
Tüm Sonucu Gör
  • GÜNCEL
  • İNTERNET
  • SOSYAL MEDYA
  • GOOGLE
  • KRİPTO PARA
  • MOBİL
  • APPLE
  • ANDROİD
  • OYUN
Sonuç yok
Tüm Sonucu Gör
Tekno Kenar
Sonuç yok
Tüm Sonucu Gör

Cumhuriyet Döneminde Bilim ve Teknoloji

1923-1938 dönemindeki ekonomi ve sanayi hamleleri Atatürk, ülkenin kalkınması için bilim ve teknolojiye önem verdi.

Cumhuriyet döneminde bilim ve teknoloji

Cumhuriyet döneminde bilim ve teknoloji

Atatürk, ülkenin kalkınması için bilim ve teknolojiye önem verdi

1923-1938 Dönemindeki Ekonomi ve Sanayi Hamleleri Atatürk, ülkenin kalkınması için bilim ve teknolojiye önem verdi. Kalkınma amacıyla genç cumhuriyetin atacağı adımlar, 1923’te İzmir’deki ilk İktisat Kongresi’nde belirlendi. Atatürk kongrede “Askeri zaferden sonra iktisadi zaferlerin kazanılması için daha çok fabrika açılması” gerektiğini vurguladı. Kongrede; sanayinin teşviki, sanayi fuarları açılması, sanayi bankası kurulması, sanayi için teknik eleman yetiştirilmesi ve mühendislere Avrupa’da ihtisas yaptırılmasına karar verildi.
Cumhuriyetin ilk şeker fabrikasının temeli 1923’te Uşak’ta atıldı. Trakya Şeker Fabrikası ise 1925’te açıldı. Zonguldak Yüksek Maden ve Sanayi Mühendis Mektebi1924’te kuruldu. Kayseri Uçak Fabrikası 1925’te üretime başladı. Ankara Çimento ve Isparta Halı fabrikaları 1926’da kuruldu.
Sanayi ve Maden Bankası 1927’de açıldı. İstanbul Glikoz ve Nişasta Fabrikası 1930’da kuruldu.
Dünyadaki 1929 ekonomik krizi nedeniyle, 1930’da İkinci İktisat Kongresi toplanıp gerekli düzenlemeleri belirledi. Özel sektörün sermayesi yetersiz olduğu için devletçilik modeli benimsendi. Ardından 1934-1939 yıllarında uygulanan Birinci Beş Yıllık Plan hazırlanıp uygulandı. Tüm sermayenin sanayi yatırımında kullanılması ve devletin sanayide öncü olması kararlaştırıldı. Planda; tekstil, madencilik, seramik, selüloz ve kimya sanayi kollarında yatırım yapılması öngörüldü.
Kongrenin ardından; Kırıkkale Askeri Çelik Fabrikası 1932’de, Sümerbank ise 1933’te kuruldu. Sümerbank; çok sayıda fabrikayı devreye aldı, 1939’da Kamu İktisadi Kuruluşu oldu ve sanayileşmeye öncülük etti. Enerji santrallerinin devreye alınması görevi, 1935’te kurulan Elektrik İşleri Etüt İdaresi’ne verildi. Etibank 1935’te; maden, metalürji ve enerji üretmek amacıyla kuruldu. MTA, maden arama işlerinde görevlendirilmek üzere 1936’da kuruldu. Karabük Demir Çelik tesisinin temeli 1937’de atıldı. Sümerbank, EİEİ, Etibank ve MTA teknik elemanların yurt dışında yetişmesi için burslar verdi ve mühendislerini de ihtisas için yurt dışına gönderdi. Bu elemanlar, çok iyi yetiştiği için daha sonra bazıları sanayici oldu, doktorası olanlar da üniversitelerde akademisyen olarak görev aldı.

1939 sonrasında bilim ve teknolojik gelişmeler

İkinci Dünya Savaşı nedeniyle sanayi yatırımı konusunda sorun yaşansa da yatırımlar durmadı. Malatya Tütün (1939), Kâğıt-Selüloz (1941), Sivas Çimento (1943) ve Rize Çay (1947) fabrikaları kuruldu. Diğer yandan İTÜ ve Ankara Üniversitesi’nin kurulup Alman hocaların görevlendirilmesi önemli bir gelişme oldu. Türkiye’de 1950’den itibaren; liman, baraj ve elektrik santralleri, gübre ve şeker fabrikalarının yapımı ağırlık kazandı. Arçelik fabrikası 1959’da çamaşır makinesi ve 1960’ta buzdolabı üretimine başladı. Teknik eleman ihtiyacını karşılamak için ODTÜ ve KTÜ 1955’te kuruldu. Türkiye 1960’ta planlı kalkınmaya önem verdi ve DPT 1961’de kuruldu.
Bilim ve teknolojinin gelişmesi için 1963’te TÜBİTAK kuruldu. Kayseri’de Çinkur, Antalya’da Ferrokrom, Bursa’da Volfram, Konya’da Krom-Manyezit ve Cıva tesisleri ile Seydişehir’deki Alüminyum Fabrikası hizmete girdi. İlk otomobil fabrikamızda 1966’da Anadol üretildi. NETAŞ, 1967’de telefon santrali üretmek için kuruldu. Daha sonra; Tümosan Motor, Taksan Takım ve Temsan Elektromekanik gibi tesisler teknolojik gelişmeyi hızlandırdı. Aselsan, Havelsan, TAI, TEI ve Tusaş sayesinde savunma ve havacılık sektörü gelişti.
Son yıllarda üniversite sayıları artınca bilimsel yayın sayıları yükseldi. Üniversitelerimiz dünya sıralamalarında yükselmeye başlasa da ilk 200 arasında henüz üniversitemiz yok. Milli gelirden Ar-Ge için ayrılan pay hala %1’den az olduğu için patent sayımız düşük ve Rekabet Gücü Sıralamasında 44. sıradayız. Yarı iletken üretmek için kurulan Testaş, yıllarca hiç üretim yapamayınca 1998’de ODTÜ’ye devredildi. ODTÜ, bu tesisi modernleştirip Mikro Elektro Mekanik Sistemler (MEMS) üretir hale getirdi. Modern gece görüş kamera algılayıcıları ve biyosensör üretmeyi başardı. Tekmer ve teknoparkların kurulması, üniversite sanayi işbirliğini artırdı ve az da olsa teknoparklardan yazılım ve elektronik ürünleri ihraç edilmeye başlandı. Prof. Dr. Ural Akbulut ODTÜ Kimya Bölümü.
PaylaşTweetlePinle2
Önceki Yazı

Windows 10 Kısayol Tuşları

Sonraki Yazı

En Akıllı Olan Yüzük Karşınızda!

Benzer İçerikler

Dijital dönüşüm nedir?
Güncel Teknoloji Haberleri

Dijital dönüşüm nedir? Dijital dönüşümün avantajları nelerdir?

E Fatura Programı Nedir
Güncel Teknoloji Haberleri

E Fatura Programı Nedir?

Msi Oyuncu Laptop Seçimi
Güncel Teknoloji Haberleri

Msi Oyuncu Laptop Seçimi

İtalya Nakliye Hizmetleri
Güncel Teknoloji Haberleri

İtalya Nakliye Hizmetleri

Otomobilin Periyodik Bakımında Nelere Bakılır
Güncel Teknoloji Haberleri

Otomobilin Periyodik Bakımında Nelere Bakılır?

Memoli Zengin Coachella Festivali
Güncel Teknoloji Haberleri

Memoli Zengin Coachella Festivaline Ömür Boyu Katılım Hakkınızı Kaçırmayın Dedi

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

Dijital dönüşüm nedir?

Dijital dönüşüm nedir? Dijital dönüşümün avantajları nelerdir?

Dijital çağın gün geçtikçe gelişmesi ile birlikte dijital teknolojiler de daha çok kurum ve kuruluş tarafından tercih edilip benimseniyor.

E Fatura Programı Nedir

E Fatura Programı Nedir?

E-Fatura programının temel amacının zamandan ve maliyetlerden tasarruf etmek olduğu söylenebilir.

Msi Oyuncu Laptop Seçimi

Msi Oyuncu Laptop Seçimi

Laptop seçiminde genel olarak hem cebimize uygun olmasını hem de yapacağımız işlemleri hızlı ve rahat bir şekilde yapabilmeyi isteriz.

Twitter hesap silme linki

Twitter Hesap Silme

Twitter hesap silme linki 2022 güncel anlatım. Twitter hesabını mobil ve masaüstü pc üzerinde kalıcı olarak kapatmanın en kolay yolu.

KYK wifi çıkış

KYK Wifi Çıkış Nasıl Yapılır?

KYK Wifi çıkış yapma linki ve wifi.kyk.gov.tr adresinde yaşanan giriş-çıkış sorunlarının çözümlerini detaylarıyla bir araya topladık.

Bilgisayardan instagram mesaj atma 2020

Bilgisayardan Instagram Mesaj Atma 2022

PC'den Instagram mesaj atma yöntemleri neler? Bilgisayardan instagram mesajı gönderme nasıl yapılıyor?

Instagram Hesap Silme

Instagram hesap silme linki

Instagram hesabınızı kalıcı olarak kolayca kapatabileceğiniz instagram hesap silme linki 2022 güncel anlatım.

Devamını Oku

En İyi Online Oyunlar

En iyi online oyunlar

En iyi online oyunlar listesinde herhangi bir puanlama yapmadık, çok sevilen ve tercih edilen popüler oyunları detayları ile listeledik.

Devamını Oku

Bilgisayardan Instagram’a Fotoğraf Yükleme

Bilgisayardan Instagram’a fotoğraf yükleme

Bilgisayardan Instagram’a fotoğraf yüklemek için iki farklı yöntem bulunuyor.

Devamını Oku

En İyi Mobil Hayatta Kalma Oyunları

En iyi mobil hayatta kalma oyunları

Mobil platformlar için hayatta kalma oyunlarına her geçen gün yenileri ekleniyor. Peki, en iyi mobil hayatta kalma oyunları hangileri?

Devamını Oku

Tekno Kenar © 2015 - 2022 Teknoloji ve Daha Fazlası!

  • Gizlilik Politikası
  • Künye
  • İletişim
Sonuç yok
Tüm Sonucu Gör
  • Android Haberleri
  • Apple Haberleri
  • Google Haberleri
  • Güncel Teknoloji Haberleri
  • İnternet Haberleri
  • Kripto Para Haberleri
  • Mobil Teknoloji Haberleri
  • Nasıl Yapılır
  • Oyun Haberleri
  • Sosyal Medya Haberleri

Tekno Kenar - Copyright © 2015 - 2022