Çin’de İnternet Suçları İçin Siber Mahkeme Devri Başlıyor

      Çin ilginç bir çalışmaya imza atarken, Hangzhou şehrinde bugünden itibaren e-ticaret veya internetle alakalı davalar siber mahkemede görülecek.

      Çin’de İnternet Suçları İçin Siber Mahkeme Devri Başlıyor

      Çin ilginç bir çalışmaya imza atarken, Hangzhou şehrinde bugünden itibaren e-ticaret veya internetle alakalı davalar siber mahkemede görülecek. Haber ilk olarak Çin’deki bir hukuk sitesi tarafından yayınlanırken, mahkemede baştan sona internetle ilgili her türlü dava işlenecek.

      Mahkemeler sanal ortamda yapılacak

      Ayrıca pek çok suçun mahkemesi de online olarak, internet üzerinden görülecek. Örneğin online alışverişten kaynaklı sözleşme ihtilafları, ürün sorumluluk anlaşmazlıkları, internet servis sözleşmeleri uyuşmazlıkları, internet telif hakkı ihlalleri ve online ortamda alınan finans kredileri gibi durumların davaları çevrimiçi gerçekleştirilecek.

      Şangay şehrine 1 saatlik mesafede olan Hangzhou, Çin’in e-ticaret başkenti olarak tanınıyor ve Alibaba ile NetEase gibi uluslararası ticaret firmalarının da merkezleri burada yer alıyor. Dolayısıyla bu yakıştırma çok doğru çünkü ülkedeki e-ticaretin hemen hemen hepsi Hangzhou’da gerçekleşiyor. Hâl böyle olunca, aynı şekilde sorunlarda burada yaşanıyor.

      Dava sayısında inanılmaz artış

      Çin’deki yasalara göre, bir şirkete dava açtığınızda mahkemenin de o şirketin kayıtlı olduğu adreste görülmesi şart. Bu yüzden son birkaç yılda Hangzhou’da mahkemeler e-ticaretle alakalı davalarla dolup taştı. 2013 yılında dava sayısı 600’ken, bu 2016 yılında 10 bine fırlamıştı. Dolayısıyla mahkeme salonlarını rahatlatmak isteyen yönetim, böyle bir karar aldı.

      Ayrıca, siber mahkeme için bir internet sitesi kurulurken, burada yer alan bilgilere göre davalar 5 dakika içinde dosyalanacak. İşlemler online olarak yapılacağı için de hem zamandan hem masraflardan tasarruf sağlanacak.

      Çin bu kararıyla dünyaya örnek teşkil ederken, benzer kararları başka ülkelerin alıp almayacağı merak konusu.

      E-ticaretin ülkemizde de yaygınlaştığını göz önüne alırsak, belki de ilerleyen yıllarda benzer bir durum bizim için de yaşanabilir.

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.