Link Vergisi Yasası Avrupa Parlamentosundan Geçmedi!

      İnternet dünyasını derinden etkileyecek olan yasa (link vergisi yasası) büyük çoğunluğun olumsuz oyları ile kabul edilmedi.

      Link Vergisi Yasası Avrupa Parlamentosundan Geçmedi!

      Avrupa parlamentosu internet dünyasını olumsuz derece de etkileyecek olan yasayı reddetti. Çalışmalarına 2016 yılında başlanan internet yasası çoğunluğun olumsuz oy kullanması nedeniyle reddedildi. Salonda dolaşan bilgilere göre yasanın onaylanması için ciddi lobi faaliyetleri yapılıyordu.

      ‘Telif Hakları Direktifi’ adı verilen yasa daha öncesinde Avrupa Parlamentosu Yasal İşler Komitesi tarafından onaylanmış ve genel oturuma kalmayı başarmıştı. Ancak son oylama da beklenen olmadı ve 278’e karşı 318 oy ile yasa kabul edilmedi.

      İnternette yer alan içeriklerin tamamı telifli olacaktı

      Eğer bu yasa parlamentodan geçmeyi başarsaydı, internet dünyasında köklü değişiklikler meydana gelecekti. İnternet mecrasında yer alan tüm içeriklerin telife bağlanması gündeme gelecekti. Telif dışında kalacak olan içeriklerin yüzde 10’u geçmeyeceği konuşuluyordu.

      Facebook ve Google için bu yasanın onaylanması demek ciddi anlamda yeni yaptırımlar ve sorunlar anlamına geliyordu. Gazeteden yapılacak alıntılar bile telife girecekti. Örnek verecek olursak Facebook ya da Google herhangi bir gazeteden alıntı ya da bir gönderi paylaşacak olsa telif ücreti ödemek zorunda kalacaktı.

      Çok büyük bir ihtimal ile bu yasa onaylansaydı internet kullanım ücretleri daha pahalı bir hale gelecekti. Ayrıca çok sayıda kitle tarafından kullanılan sosyal medya mecraları da paralı bir sisteme geçebilirdi.

      Bu yasa onaylansa 2001 yılından bu yana Avrupa Birliği teklif yasalarında ilk defa bir değişiklik olacaktı. İnternet dünyasını derinden etkileyecek olan yasa büyük çoğunluğun olumsuz oyları ile kabul edilmedi.

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.