Rosetta Uzaydaki Görevini 12 Yılın Ardından Tamamladı
Avrupa Uzay Ajansı tarafından 12 yıl önce uzaya gönderilen Rosetta 12 yıllık görevini tamamlayarak uzayda devre dışı kaldı.
Avrupa Uzay Ajansı uzay için yapılacak araştırmalarda büyük umutların bağlandığı ve 12 yıl önce ilk defa uzaya atılan roketler için resmi bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamalarda Rosetta’nın uzaydaki görevini tamamladığı ve devre dışı bırakıldığı ifade edilirken 12 yıllık süre içerisinde uzay aracı tarafından çok önemli veriler sağlandığı ve bu bakımdan projenin başarıya ulaştığı belirtildi
Devre dışı kaldı
Uzay aracı 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruk yıldızının yüzeyine inen Rosetta, burada devre dışı bırakılmış durumda. 13 yıldan beri kesintisiz bir şekilde hizmet veren Rosetta özellikle Güneş Sistemi’ne dair pek çok yeni bilginin elde edilmesinde önemli bir görev üstlendi. Bu bakımdan yapılan açıklamalarda Rosetta’nın görevini tamamlamış olmasına rağmen yeni bir dönemin başladığı ifade edildi.
Yeni dönem başlıyor
Konu ile ilgili yapılan resmî açıklamalar ESA Güneş Sistemi Operasyonlarından Sorumlusu Gerhard Schwehm tarafından gerçekleştirilirken Schwehm, “Bu sanıldığı gibi bir son değil bir başlangıç” diyerek bundan sonraki süreç için de önemli bilgiler paylaştı.
Rosetta tarafından sağlanan verilerin şu an için detaylı bir şekilde incelendiği belirtildi. Üstelik uzay aracının topladığı veriler öylesine fazla ki bu verilerin analiz edilmesi ve sistemli bir şekilde kullanılabilmesi adına 10 yıl gibi bir süre öngörülüyor. Bu bakımdan 2026 yılına kadar sadece bu verilerin işlenmesi ve ortaya çıkarılması amaçlanıyor.