Dijital dönüşüm nedir? Dijital dönüşümün avantajları nelerdir?
Dijital çağın gün geçtikçe gelişmesi ile birlikte dijital teknolojiler de daha çok kurum ve kuruluş tarafından tercih edilip benimseniyor.
Dijital dönüşüm, gelişen teknolojinin kullanılması ile birlikte gün içerisinde sürdürülen iş süreçleri ile bilgilerin hızlı bir biçimde, para ve zaman tasarrufu da sağlayarak dijital, diğer deyişle elektronik bir ortama taşınmasıdır.
Dünya dijitalleştikçe hayatımız gün geçtikçe daha da kolaylaşmaktadır. Dijital dönüşüm ile iş hayatımızı dijitale taşıyarak iş hayatımızda da bu kolaylığı sağlayabiliriz. Özellikle alışveriş şekillerinin hızlı bir biçimde e-ticarete kayması ve bu süreçte güvenli ödeme seçeneklerinin gelişmesi dijital dönüşümde etkili oldu denebilir. Dijital dönüşüm sayesinde kâğıt, evrak, dosyalama, belgeleme ve saklama yöntemlerinin zaman ve mali kayıplar yaşatmasının önüne geçerek rekabetçi ortama daha önde adım atabilirsiniz.
Dijital dönüşümün avantajları nelerdir?
- Dijital dönüşümün en büyük avantajlarından biri dosyalanmış arşivlerin saklanmasında öne çıkan maliyetler ve zaman kaybının önüne geçilmesi.
- İş yükünün azaltılıp verimliliğin arttırılması, dolaylı yoldan da ticaretin hızlandırılması.
- Dosyalarda yer alabilecek hata oranları ya da eksik dosyalama gibi problemlerin ortadan kalkması.
- Doğa açısından, dijitalleşen iş düzeninde yüz binlerce ağacın kesilmesinin önüne geçilmesi
- Birden fazla alanda uygulanabilir olması (hizmet sektörleri, imalat sektörleri ve eğitim gibi).
Dijital dönüşümün geleceği
Dijital çağın gün geçtikçe gelişmesi ile birlikte dijital teknolojiler de daha çok kurum ve kuruluş tarafından tercih edilip benimseniyor. Bunun yanında işletmeler gün geçtikçe daha hızlı bir ivmeyle geleneksel süreçlerden çıkıp dijitale dönmeyi deniyor. Dijital dönüşümün geleceğine odaklanmak gerekirse, yakın gelecekte işletmeler ve şirketler dijital dönüşümün de getirisi ile birlikte bu dönüşüme adapte olamayanlara göre çok daha fazla ilerleme kaydedecektir. Sürece adapte olamayan işletme ve şirketler belki de yok olmaya doğru gidebileceklerdir. Birkaç yıl öncesine kadar dünya devi markalarda örneklerini gördüğümüz bu durum, iflaslara sebep olmuş ve geleneksel yöntemleri kullanan işletmeleri arka plana atmıştır. Yeni teknolojilerin dijitalleşmeyi hızlandırması ile ürün, iş modelleri ve yeni hizmet şekillerini ön plana çıkarması ile dijital dönüşüm prensiplerini benimsemek ve belirlemek zorunluluk haline gelmiştir. Bunun yanında da şirketler ve işletmeler bu durumu benimsemek zorunluluğunu kabul etmişlerdir.