e-Fatura Programı Ne İşe Yarar, Avantajları Nelerdir?
e-Fatura uygulamasının ne işe yaradığı, avantajları ve kimler tarafından kullanıldığına yönelik zihninizdeki tüm sorulara detaylı yanıtlar vermeye çalıştık.
E-ticaretin yaygınlaşması ile beraber müşterilere hızlı ve kusursuz hizmet sağlamak çoğu işletmenin öncelikli hedefi haline gelmiş durumdadır. Hedef kitleye üst düzey alışveriş deneyimi yaşatmak için en önemli adım niteliği taşıyan e-Fatura programı, matbu belge hazırlama sürecine son vererek işletmelerin verimliliğini artırır. Üstelik avantajları yalnızca evrak hazırlama sürecine pratik çözüm getirmesi ile sınırlı kalmaz. Bu yazının devamında e-Fatura uygulamasının ne işe yaradığı, avantajları ve kimler tarafından kullanıldığına yönelik zihninizdeki tüm sorulara detaylı yanıtlar bulabilirsiniz.
e-Fatura Programı Ne İşe Yarar?
e-Fatura programı, alışveriş sonrasında rutin aktivitelerden biri olan faturalama sürecinin dijital ortamda gerçekleştirilebilmesini sağlar. İşletmeler için dijital dönüşümün en önemli adımlarından biri olan uygulama, kağıt fatura ile aynı standartlarda belgelerin hızlıca hazırlanabilmesine olanak tanır. Gönderim süreci elektronik ortamda gerçekleştiği için eskiden sıklıkla karşılaşılan uzak mesafelere fatura gönderiminde kaybolma gibi durumların yaşanması ihtimali ortadan kalkar.
e-Fatura Programının Avantajları Nelerdir?
e-Fatura uygulamasına geçiş yapmak konusunda halen daha kararsızlık yaşıyorsanız, aşağıda sıralanan avantajlarına göz atmayı düşünebilirsiniz.
İşletme Maliyetlerinde Azalma
e-Fatura uygulamasına geçiş yaparak matbu belge oluşturma ihtiyacınıza son verebilirsiniz. Bu sayede fatura hazırlanmasından ve gönderiminden doğan kırtasiye, kargo masraflarınızı kayda değer oranda azaltabilirsiniz.
Güvenli Ortamda Arşivleme
Elektronik fatura programı kullanıcıları, fiziksel arşiv oluşturma ihtiyacı hissetmez. Bunun yerine tüm evraklar, dijital ortamda güvenle saklanır. Üstelik geriye dönük herhangi bir kontrolde, istedikleri döneme ait belgeleri kolayca listeleyip görüntüleyebilirler.
Doğanın Korunmasına Katkı
Basılı belge ihtiyacının ortadan kalkması, kağıt ve elektrik tüketiminin dramatik oranda azalmasıyla sonuçlanır. Dolayısıyla e fatura programı kullanan işletmelerin karbon ayak izleri, diğerlerine göre çok daha düşük seviyelerde olur.
İş Süreçlerinde Çabukluk
e-Fatura sayesinde ihtiyaçlarına çözüm bulmak amacıyla sizi tercih eden diğer işletmelere ve son kullanıcılara hızlı hizmet sunabilirsiniz. Eskiden olduğu gibi belirli sayıda personelinizi kasada tutmak yerine verimliliğinizi artıracak görevlere atayabilirsiniz.
Hızlı Tahsilat
Matbu fatura hazırlanırken, işletmelerin iş yoğunluğuna bağlı olarak, gecikmeler yaşanabilir. Dolayısıyla tahsilat süreci uzar. e-Fatura uygulaması ise belgelerin hızlıca hazırlanıp dijital ortamda gönderimini mümkün kılar.
e-Fatura Programını Kimler Kullanabilir?
e-Fatura kullanma zorunluluğu olan mükelleflerin listesi şu şekildedir:
- 2018 hesap dönemi için brüt satış hasılatı 10 milyon TL ve üzeri olanlar
- 2018 ya da 2019 hesap dönemleri için brüt satış hasılatları 5 milyon TL ve üzeri olan mükellefler (1 Temmuz 2020’den itibaren)
- 2020 ve sonrasındaki hesap dönemlerinde 5 milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatı elde edenler (Hesap dönemini izleyen yılın 7. ayından itibaren)
- 2018 hesap döneminde brüt satış hasılatı 10 milyon TL’nin üzerinde olanlar (1 Ocak 2020’den itibaren)
- ÖTV Kanunu’nun 1 ve 3 sayılı listelerinde yer alan malların üretimi, ithali, inşası ve teslimini yapanlar ile bu faaliyetler için EPDK tarafından lisanslandırılanlar (2020 öncesi için 1 Temmuz 2020, sonraki dönemler içinse izleyen yılın 4. ayından itibaren)
- Aracı hizmet sağlayan e-ticaret firmaları ve internette reklamcılık faaliyetleri gösterenler (2020 sonrası dönemler için işe başlama tarihini izleyen 3 ay içerisinde)
e-Fatura uygulamasına yönelik çözüm ortağı arayışınızda, işletmeniz için en ideal seçenekleri belirlemek için eğitim ve teknik destek konularına yoğunlaşabilirsiniz. Böylece hem herhangi bir sorunla karşılaştığınızda çözüme hızlıca erişebilir hem de personelinizin adaptasyon sürecini sorunsuz tamamlayabilirsiniz.