Dyson Ödüllü Cihaz Cilt Kanserini Tarayabiliyor
Yeni cihaz ısı kullanarak Melanomları tarıyor ve cilt kanserini tespit edebiliyor.
Cilt kanseri tespiti zorlu bir süreçken, yeni bir teknolojiyle eskiye göre çok daha ucuz hâle gelebilir. Kanada’daki McMaster Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilen Skan adlı cihaz, ısı kullanarak melanomları tarıyor ve kanser tespiti gerçekleştiriyor.
Yeni cihaz ödül de kazandı
Prestijli James Dyson Ödülü’ne de sahip olan yeni cihaz, ürün tasarımı ve mühendislik olarak oldukça yenilikçi bir icat olarak adlandırıldı. Çeşitli termistörler kullanılırken, bunlar oldukça ucuz ve yüksek isabetli sıcaklık sensörleri olarak biliniyorlar. Bu sayede ciltteki ani soğumalar tespit edilerek kanser olup olmadığına bakılıyor.
Daha sonra elde edilen veriler bir algoritmayla işleniyor, sıcaklık ve bilgilerle de bir ısı haritası çıkarılıyor. Böylece cilt kanserine sebebiyet verebilecek her türlü ısı dengesizliği ortaya seriliyor.
Erken teşhisin önemi
Melanom, kanserli hücreler olarak bilinirken normal hücrelere göre çok daha fazla metabolizma hızına sahip. Daha çok ısı yayan bu hücreleri Skan adlı cihazla tespit etmek ise epey kolay oluyor. Açıkçası birçok kanser tedavisinde erken teşhis hayati rol oynarken, bu sayede ABD’de dahi kanser oranları son 5 yılda yüzde 98’den yüzde 62’ye düştü.
Erken teşhis yaşam şansını arttırırken, cilt kanseri de insanlar arasında çok yaygın ve tahminlere göre her saat başı bir kişi bu yüzden hayatını kaybediyor. Şu anda da termal görüntüleme yoluyla bu hastalık bulunsa da kamera fiyatları 26 bin dolara kadar çıkıyor. Skan adlı cihazın ise yaklaşık 1000 dolar tutması bekleniyor ve bu da teknolojisine nazaran oldukça düşük bir miktar.