Gün Geçmiyor ki Tesadüfen Yeni Keşiflere İmza Atılmasın!
MIT (Massachusetts Institute of Technology)’ nin asıl amacı yüksek kapasiteli depolama pili üretmek olurken beklemedikleri bir keşifle karşı karşıya kaldılar. Bir tane daha tesadüfen keşfedilmiş bir buluş hayatımıza girdi.
Newton başına düşen elma yardımı ile evrensel kütle çekimini-hareketin üç kanununu, Ed Lorenz’in bilgisayarındaki anlamsız verilerden yola çıkarak bulduğu kaos teoremi, John Pemperton’un baş ağrısı ilacı yapmaya çalışırken Coca-Cola’yı bulması gibi günlük hayatın vazgeçilmezleri haline gelen birçok keşif tesadüfen yapılmıştır. Bilim dünyası bu tür keşifleri içinde bulundurmaya devam etmektedir.
Bu keşiflere karşı MIT de tesadüfen bir keşfe imza atmış oldu.
Diğer pillere nazaran MIT araştırmacıları daha güvenli, ucuz ve çevreye duyarlı yüksek performanslı depolama pili üretmeye çalışırken metali eritme sırasında ortaya beklenmedik bir sonuç çıktı. Bu sonuca göre yapılan çalışmalarda araştırmacılar daha iyi bir şey keşfettiklerini fark ettiklerinde daha çok haz aldılar.
Üst kapasiteli batarya çözümü için testler yapan MIT Malzeme Bilimi Profesörü Donald Sadoway, testlerin varsayımlarına göre depolama pilini şarj ettiklerini zannederlerken karşılarına sıvı antimon çıktığını söyledi.
Antimon sülfürü elde eden araştırmacılar bu maddenin iyonik iletken olarak hareket kabiliyeti olduğunu söyleyen Profesör Donald Sadoway aynı zamanda üretilen bu maddenin yüzde 99.9 saf metal olduğunu da söyledi.
%99.9 saflıktaki metalin çevreye hiçbir zararı olmayacak şekilde pil depolama ve cihaz şarjları teknolojisinde kullanılabileceği bildiriliyor.
Yani demek oluyor ki, tesadüfen ortaya çıkan bu buluşla şirketlerin tercihleri doğrultusunda üretilen depolama pilleri ve bataryalar olumsuz bir çevresel etkiye neden olmayacaklar.