Dizüstü Bilgisayar Seçerken Unutmamanız Gereken 8 Temel Madde
Laptop alırken göz önünde bulundurulması gerekenler nedir? Nelere dikkat edilmelidir?
Laptop alırken nelere dikkat edilmelidir? Karar vermenizi kolaylaştıracak bilgileri sizler için 8 başlık altında toplayarak paylaştık.
1. Kullanacağınız işletim sistemine karar verin:
Çoğu dizüstü bilgisayar MAC, Windows veya Chrome OS platformlarından biriyle size gelir. Seçimizi kolaylaştıracak birkaç bilgi paylaşmayı faydalı buluyoruz.
a- Windows 10: Seçenek yönünden en zengin işletim sistemi olduğunu söyleyebiliriz. Pek çok bilgisayar modeli Windows ile çalışıyor ve gidişatın böyle devam edeceği görülüyor. Windows 7 ve Windows 8 üstüne yapılan eklemelerle dokunulabilir ekranlardan parmak okumaya kadar çok özellik Windows 10’un bünyesine taşındı. Sistem; dizüstü bilgisayar, tablet ve masa üstü modeller arasında geçiş özelliğine sahip.
b- Apple OS X El Capitain: Tüm MacBook bilgisayarlar, Apple’ın kendi işletim sistemi olan Apple OS X El Capitan ile geliyor. Windows ile benzer fonksiyonlar taşıyor; ancak bu işletim sistemini taşıyan bilgisayarların, Windows işletim sistemi taşıyanlara oranla fiyat olarak yüksek olduğunu söyleyebiliriz. iPad ve iPhone kullanıcılarının, iOS işletim sistemini andıran özellikleriyle MacBook’u seveceğini düşünüyoruz. Kullanıcı tablet,telefon veya bilgisayarını kullanarak aramaları, yazıları, uygulamaları gibi ögeleri cihazlar arasında geçiş yaparken takip edebilir. Bir de dokunmatik ekranlı cihazlara ilgi duyuyorsanız, MacBook’un henüz dokunmatik ekranlı laptoplarının olmadığını söylemeden geçmeyelim.
c- Chrome OS: Çok da pahalı olmayan Lenovo 100S Chromebook gibi bilgisayarlar kuruldu. Google’a ait işletim sistemi Chrome OS, basit, güvenli; ancak sınırlılıkları var. Ara yüzü Windows‘u andırıyor. Google, Android uygulamalarla uyumlu, kitleler için daha faydalı bir platform oluşturmak için çalışmalarına devam ediyor.
2. Bilgisayarınızın ebatları ve ağırlığı önemli:
Dizüstü bilgisayarınızı sürekli yanınızda taşımanız gerekiyorsa boyutlarını dikkate almalısınız.
a. 11-12 inç boyutlarındaki cihazlar, en hafif ve küçük olanlardandır. 1-2 kg ağırlığında olurlar.
b. 13-14 inçlik cihazlar taşınabilirlik ve kullanışlılık arasındaki dengeyi en iyi tutturabilenlerdir. Özellikle 2 kilonun çok üstünde olmayan bir dizüstü bilgisayar istiyorsanız sizin için idealdir.
c. 15 inçlik cihazlar en yaygın olarak kullanılanlardır ve ortalama 2-3 kilodurlar.
d. 17-18 inçlik cihazlarla video oyunları veya iş yeri çalışmaları gibi karmaşık işlemleri rahatlıkla yapabilirsiniz. Eğer çok sık taşımanız gerekmiyorsa, masanızın üstünde kullanacaksanız bu seçeneği değerlendirebilirsiniz.
3. Klavye ve Touchpad’i kontrol edin
Klavye ve touchpad’in ergonomik olması önemli. Özellikle bilgisayar başında iş yapıyorsanız bunu göz ardı etmemelisiniz. Tuşlar arasında yeterli boşluk olduğuna ve tuşlara bastığınızda meydana gelen baskıdan çökme olmayacağından emin olmalısınız.
4. Doğru işlemciyi seçin:
Bu konu bazen bilgisayarlarla arası iyi olanların bile kafasını karıştırabilir. Intel ve AMD en yaygın olanlarıdır, bu serileri inceleyebilirsiniz.
5. RAM:
Düşük fiyatlı bilgisayarlar 2GB RAM’le gelebilir ancak; biz bilgisayarınızın en az 4GB, eğer bütçe ayırabiliyorsanız 8GB’lık olmasını öneririz. Çoğu kullanıcı için 16GB ve fazlası gereksiz bir harcamadan ibaret olacaktır.
6. Bataryanın ömrü:
Eğer büyük ve masanızda kullanacağınız bir laptop alacaksanız batarya için endişelenmenize gerek yok. Aksi durumda, sizi en az 6 saat götürecek bir bataryaya ihtiyaç duyarsınız. 8 saat ve üstü idealdir.
7. Fiyat ve performans oranı:
Günümüzde karmaşık bilgisayar oyunlarıyla, video düzenleme gibi işlemlerle başa çıkabilecek bilgisayarları bulmak zor değil; ancak iş fiyat kısmına geldiğinde bu özellikleri sağlayan bilgisayarların en yüksek fiyatlara sahip olduğunu görüyoruz. Piyasadaki en iyisi, her zaman sizin için en iyi seçim olmayabilir. Bilgisayarınızı ne için kullanacağınıza karar verdikten sonra, ihtiyacınız olmayan özellikler için ekstradan harcama yapmaktan kurtulursunuz.
8. Marka:
Dizüstü bilgisayarınıza harcadığınız para gerçekten içindekilere mi yoksa markasına mı? Aynı özellikleri barındıran iki bilgisayardan birine marka değerinden dolayı daha fazla ödemek durumunda kalabilirsiniz. Siz doğru bilgisayarı aldığınızdan emin olun. Ayrıca, gerekli durumlarda markanın teknik desteği sağlaması, gerekli iyileştirmeyi yapması cihazınızı satın aldıktan sonra bir sorun yaşamamanızı sağlar.