Markanıza Ait Alan Adı Uzantınızı Aldınız mı?

      Markanız için en doğru alan adını hangi kriterlere göre belirlemeli, seçtiğiniz alan adını tescil etmeden önce nelere dikkat etmelisiniz?

      Markanıza Ait Alan Adı Uzantınızı Aldınız mı?

      Domain, internet üzerindeki dijital varlıklardan web sitelerine ulaşabilmek için tarayıcıya yazdığımız adresleridir. İnternet tarayıcılarının adres çubuğuna alan adı (domain) örneğin “niobehosting.com” yazılır ve o domaine bağlı bir dijital varlık (Web Sitesi) var ise site görüntülenmiş olur. 

      Domainler anlamlı ya da anlamsız, kelime, harf veya rakam kombinasyonundan oluşabilir. Sizin seçiminize bağlı olarak değişmekle beraber, domainler genellikle yayınlanan sitenin amacı ve ruhuna uygun olmaktadır. 

      Web siteleri, dijital cihazlar (bilgisayar, akıllı telefon, akıllı televizyon vb), sunucular, internete bir IP (Internet Protokol) üzerinden bağlanırlar.

      Asıl adresleri de kendilerine atanan bu IP adresidir. IP adresleri sadece rakamlardan oluşmaktadır. Her rakamın grubunun ayrıca bir anlamı ve sınıfı vardır.

      Birbirleri ile bu ip adresleri üzerinden konuşurlar ancak biz ara yüzde farklı şeyler görürüz.

      İnsanların IP denen bu rakamları akılda tutması mümkün olamayacağı için Domain (Alan Adı) sistemi oluşturulmuştur.

      Alan Adı Uzantısı Nedir?

      TLD (Top Level Domain) üst seviye alan adı olarak Türkçeye çevrilebilen ve domainden sonra gelen uzantılara domain uzantısı denmektedir. Domainden sonra gelir ve nokta ile domainden ayrılır. Çeşitli amaçlarla sınıflandırılmıştır: (Kaynak)

      1- Genel Üst Düzey Alan Adı Uzantıları

      Genel bir alan adı uzantısı (gTLD), bir alan adının son kısmı olarak da bilinen, bir alan adı uzantısının kısaltması olan bir TLD türüdür. Genel alan uzantıları, .com, .net ve .org gibi en yaygın seçeneklerden bazılarını içerir ve noktadan sonra her zaman en az üç harf bulunur. Bu uzantıları herkes kullanabilir.

      2- Restricted Üst Düzey Alan Adı Uzantıları

      Restricted alan adı uzantıları, onları kaydedenler için özel gereksinimleri olan genel TLD’lerdir. Örneğin, .gov yalnızca devlet kurumlarına izin verirken, .jobs iş ilanları veya iş listeleri olan web siteleriyle sınırlıdır.

      3- Ülke Kodlu Üst Düzey Alan Uzantıları

      Ülke kodlu üst düzey alan adları (ccTLD‘ler) her ülke için farklıdır. Örneğin, Türkiye’nin uzantısı .tr, Birleşik Krallık’ın uzantısı .uk’dir. Bazı uzantılar, ülkelerinin vatandaşları veya işletmeleri tarafından kullanım için sınırlı olsa da diğer ülke uzantıları çoğu tescil ettirene açıktır.

      4- Özel Kullanımlı Alan Adı Uzantıları

      .test ve .local gibi uzantılar bu kategoriye girer ve bu da onları belirli teknik kullanımlarla sınırlar. Internet Assigned Numbers Authority (IANA) bu uzantıların bakımını yapar ve DNS aracılığıyla herkese açık olarak kaydedilmelerini engeller.

      Tekelleşmenin önüne geçmek ve herkes tarafından domain tescillenebilmesi için ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) ve İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu denilen kuruluş ve alt kuruluşu IAAN (Internet Assigned Numbers Authority ) İnternet Tahsisli Sayılar Yetkilisi tarafından kontrol ve organize edilir.

      İnternet yaygınlaştıkça ve alan adı uzantılarında belirli olanların çok talep görmesi nedeniyle farklı farklı TLD’ ler de türetildi.

      Alan Uzantısı Nasıl Seçilir?

      Alan Uzantısı Nasıl Seçilir

      Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok alan adı uzantısı olsa da, siteniz için bir alan adı uzantısı seçerken göz önünde bulundurmanız gereken birçok faktör var.

      Aşağıda bu faktörlerden bazılarını bulabilirsiniz:

      1- Markalaşma

      Daha yaygın alan adı uzantılarından birini kullanmak, genellikle markalaşma için kullanılacak en iyi yoldur. Tanınabilir bir alan adı uzantısına sahip olmak, alan adınızı daha akılda kalıcı hale getirebilir.

      İnsanlar bir arama motorundan sitenizi ziyaret ettiğinde, alan adınızı fark ederler. adiniz.com gibi bir alan adı muhtemelen adiniz.xyz’den daha güvenilir görünür. Çünkü .com, web’deki en belirgin alan adı uzantısıdır, oysa .xyz çok fazla kullanılmamaktadır.

      2- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

      Alan adı uzantınız, sitenizin Google’ın arama sıralamasında nerede göründüğünü doğrudan etkilemez. Ancak, SEO’nuz üzerinde dolaylı bir etkisi olabilir.

      Diyelim ki bir alan adı kayıt şirketi arıyor olun. alanadikayit.xyz’yi mi yoksa alanadi.com’u mu tercih edersiniz. Güven ve aşinalıktan dolayı, daha fazla kişi .com sürümüne yönelebilir. Bu nedenle, dolaylı olarak alan adı uzantınız SEO’nuzu etkileyebilir.

      3- Web Sitesi Amacı

      Web sitenizin amacı (kişisel, eğitim, iş vb.) bir alan uzantısı seçerken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer önemli faktördür. Örneğin, çoğu kar amacı gütmeyen kuruluş .org’u tercih eder çünkü bu onlara tanınabilir bir güvenilirlik faktörü sağlarken, kendilerini eğitim ve devlet kurumlarından ayırmalarına olanak tanır.

      Çevrimiçi bir işletmeniz varsa, her ikisi de iş kullanımı için tanınabilir hale geldiğinden .com veya .co’yu tercih edebilirsiniz. Öğretici veya araştırma siteleri gibi bilgilendirici siteler, alan adına tıklamadan sitenin amacının ne olduğunu belirtmek için .info’yu seçebilir.

      4- Konum

      Bir ccTLD, işletmenizi arayan kişilerin, sizin bulunduğunuz yerde sizinki gibi bir şirketi arama olasılığı varsa kullanışlıdır.

      Diyelim ki biri Google’da, “Türkiye araba tamiri” kelimelerini arıyor. Alan adınız arabatamiri.com, Türkiye’de olsanız bile, uzantısı konum özelliklerini tetiklemediğinden arama sonuçlarının sitenizi çekmesi olası değildir. Alan adınız arabatamiri.com.tr olsaydı, muhtemelen o kişinin arama sonuçlarında görünme şansınız daha yüksek olurdu.

      5- Eski Vs. Yeni Alan Adı Uzantıları

      Eski alan adı uzantıları; .com, .net ve .org gibi uzantılardır. Yeni alan adı uzantıları ise, ICANN’in TLD güncellemesiyle 2013 ve sonrasında yayınlananlar da dahil olmak üzere, ilk uzantı listesinden sonra gelenleri içerir. Bunlara .info, .earth, .movie ve .health gibi uzantılar dahildir.

      Gördüğünüz gibi, yeni alan adı uzantıları genellikle eski alan adı uzantılarından çok daha spesifiktir. Bunlar, sitenizin amacını birileri sayfanıza gelmeden önce belirtmenize yardımcı olabilir, ancak aynı zamanda güvenilir ve yerleşik eski alan adlarının sahip olduğu güvenilirlik faktörüne sahip değillerdir.

      6- Fiyatlandırma

      Alan adı kayıt şirketleri uzantıları farklı şekilde fiyatlandırır. Fiyatlandırmayı etkileyen faktörler arasında, genellikle alan adını uzantısının mevcut trendi ve uzantının ne kadar yeni olduğu yer alır. .io, .ia ve .tech gibi uzantılar, .com veya .net’ten daha maliyetli olma eğilimindedir, çünkü bunları genellikle teknoloji şirketleri tercih eder. Benzer şekilde, .inc genellikle anonim şirketler tarafından satın alındığı için en pahalı olanlardandır.

      .Com, en uygun fiyatlı jenerik TLD’lerden biridir. .com’u; .net, .org ve .co izler. Genel olarak, en eski alan adlarından daha düşük fiyatlar bekleyebilirsiniz, ancak bu uzantılara uygun alan adları bulmanız sınırlı olacaktır.

      .Com Hala En İyi Seçenek Mi?

      Genel olarak .com, çoğu web sitesi için hala en iyi seçenektir. Tanıdıktır, uzun bir geçmişi olduğu için güvenilirlik sağlar ve insanların bu alan adı uzantısını hatırlaması kolaydır. Bu, diğer yeni uzantıların da aynı seviyeye ulaşamayacağı anlamına gelmez, ancak çoğu henüz .com seviyesinde değildir.

      .Com’un dışında, işletmeniz tamamen yenilikle ilgiliyse, .io veya .icu gibi biraz daha trend ve eğlenceli olan farklı bir uzantı kullanabilirsiniz.

      Tüm bunları bir kenara bırakırsak, alan adı uzantısı seçerken en önemli kriter, uzantınızın misyonunuzla eşleşmesidir. Bir e-ticaret şirketi için .info alan adına sahip olmak, yalnızca potansiyel müşterilerin kafasını karıştıracaktır, ancak .com veya .co’ya bağlı kalmak amacınız için daha mantıklı olabilir. Nihai hedefiniz, yalnızca sevdiğiniz değil, aynı zamanda ziyaretçilerin sitenizi tıkladıklarında neler bekleyebileceklerini netleştiren bir alan adı uzantısı bulmak olmalıdır.

      YAZAR BİLGİSİ
      Teknoloji alanından yenilikler, oyunlar hakkında detaylar, sosyal medya ve mobil teknoloji alanındaki haberler.
      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.