Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Hakkında Merak Edilenler
Devlet tarafından sağlanan bireysel emeklilik katkısı hakkında merak ettiğiniz soruların yanıtlarını sizler için bir araya topladık.
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), aktif çalışma hayatınız süresince emekliliğinizde değerlendirmek üzere birikim yapmanıza olanak tanıyan bir sistem. Bu sisteme dahil olduğunuzda kazancınızın belirli bir kısmını düzenli olarak bireysel emeklilik hesabınıza yatırmanız gerekiyor. Birikimleriniz emeklilik fonları üzerinden işlem görüyor ve devlet katkısı sayesinde gitgide değerleniyor. Bu sayede emeklilik döneminizde ek gelir elde edebiliyor, yaşam standartlarınızı koruyabiliyorsunuz.
Geleceğiniz için bugünden birikim yapmaya başlamak istiyorsanız siz de BES’e dahil olabilirsiniz. Devlet tarafından sağlanan bireysel emeklilik katkısı hakkında merak ettiğiniz soruların yanıtlarını öğrenmek için okumaya devam etmeniz yeterli.
Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Nedir?
BES’in amacı, çalışanların aktif çalışma hayatları boyunca sahip oldukları yaşam standartlarını emeklilik süresince de korumalarına olanak tanımak. Katılımcıların daha avantajlı ve hızlı şekilde birikim yapabilmesi için Bireysel Emeklilik Sistemi’ne mevzuatta belirlenen limitler dahilinde %25 oranında devlet katkısı sağlanıyor. Örneğin, siz 500 TL tutarında katkı payı ödediğinizde 125 TL tutarında devlet katkısı birikimlerinize ekleniyor. Bu sayede katılımcılar birikim hedeflerine ve hayallerine daha kolay bir şekilde ulaşabiliyor.
BES Devlet Katkısı Kimlere Ödenir?
Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılan ve düzenli olarak katkı payı ödeyen her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, devlet katkısından yararlanabiliyor. Katılımcıların birden fazla BES hesabı olması halinde alacakları devlet katkısı tutarı, her hesap için toplamda yatırdıkları katkı payı üzerinden belirleniyor.
Sistemde geçerli devlet katkısının üst sınırı, yıllık brüt asgari ücret tutarının %25’i oranında. Bu doğrultuda 2021 yılı için belirlenen üst sınır 10.732,50 TL. Devlet katkısı tutarı, ödemeniz emeklilik şirketinizin hesabına nakden geçtiği ayı takip eden ayın sonunda hesabınıza ekleniyor. İşvereniniz tarafından ya da vakıf ve sandıklardan birikim transferi yoluyla ödenen katkı payı tutarları için devlet katkısı sağlanmıyor.
BES Sistemi Nasıl İşler?
BES’e katılarak yaptığınız düzenli birikimler sonucunda hesabınıza ödenen devlet katkılarına hak kazanabilmeniz için bazı koşullar var. Devlet katkısı hesabınıza ödenen tutarların ne kadarını kullanabileceğiniz, sistemde kaldığınız süreye bağlı olarak belirleniyor.
Buna göre;
- 1 Ocak 2013 tarihinde başlayan uygulamaya göre, sistemde 3 yıldan az süreyle kalmanız halinde devlet katkısı hakkınız bulunmuyor.
- Sistemde en az 3 yıl kalmanız halinde %15’i,
- Sistemde en az 6 yıl kaldığınızda devlet katkısının %35’i
- Sistemde en az 10 yıl kaldığınızda ise %60’ı oranında devlet katkısına hak kazanabiliyorsunuz.
- Emeklilik, maluliyet ve vefat hallerinde devlet katkısının tamamını kazanma hakkınız doğuyor.
BES, kamu sosyal güvenlik sistemlerine alternatif oluşturmak için değil, onları desteklemek amacıyla kurulmuş bir sistem. Bu nedenle sisteme katılım gönüllülük esasıyla ilerliyor. Gelir vergisi mükellefi ya da aktif çalışan olma şartı aranmadan, fiil ehliyetine sahip her T.C. vatandaşı sisteme dahil olabiliyor.
Otomatik Katılım BES ise, işverenleri 45 yaşın altındaki çalışanlarını sisteme dahil etmekle yükümlü kılıyor. Ancak çalışanlar arzu ederlerse cayma ya da ayrılma haklarını kullanarak sistemden çıkabiliyor. Otomatik Katılım Sistemi’nde çalışanın kazancına uygulanan standart BES kesintisi %3 oranında. Daha çok birikim elde etmek isteyen çalışanlar, işverenlerine daha yüksek tutarda kesinti yapılmasına ilişkin taleplerini iletebiliyor.
Siz de BES’e dahil olarak düzenli olarak birikim yapabilir, sistemde geçerli devlet katkısı sayesinde birikim hayallerinize daha hızlı ve kolay bir şekilde kavuşabilirsiniz.