Çin Hükumeti WhatsApp’a Savaş Açtı

      Çin hükumeti WhatsApp’da gönderilen video ve sesli mesajlara sansür uygulamaya başladı.

      Çin Hükumeti WhatsApp’a Savaş Açtı

      Çin hükumeti WhatsApp’da gönderilen video ve sesli mesajlara sansür uygulamaya başladı!

      Çin, Büyük Güvenlik Duvarı olarak bilinen, Facebook, Google, Instagram, YouTube ve bir dizi yabancı haber yayın organı gibi popüler platformları içeren binlerce siteyi engelleyen dünyanın en büyük sansür sistemini işletiyor.

      Beş yıl önce iktidara gelen Xi, ülkedeki Çinli vatandaşların “siber egemenlik” adına erişebilecekleri bilgiye daha sıkı hükumet kontrolü yönünde baskı yaptı. Geçtiğimiz aylarda Pekin’in canlı akan video uygulamaları, çevrimiçi video içeriği, ünlü haberler ve VPN’leri kısıtladığını gördü.

      Çin’de, 900 m’den fazla kullanıcıya sahip olan yerleşik mesajlaşma servisi WeChat’a kıyasla WhatsApp popülaritesini yitiriyor. Fakat Amerikan uygulaması, gizlilik veya yurtdışındaki arkadaşlar veya iş bağlantılarıyla iletişim kuranlar hakkında endişe duyan Çinliler tarafından gittikçe daha çok kullanılmaktadır.

      WhatsApp tüm mesajları şifreliyorken, WeChat görüşmeleri düzenli olarak izlenir.

      Yetkililer, “WhatsApp’ı engelleyerek, kalan birkaç ücretsiz ve şifreli mesajlaşma uygulamasından birini kapattılar.

      Daha da önemlisi, Çinlilerin akranlarıyla özel görüşmeler yapma olanağını da kısıtladılar” dedi. “Çin sansür araştırmacısı yalnızca Takma ad Charlie Smith, bir e-postada söyledi.

      “İnternet özgürlüğü topluluğu benzersiz ve yenilikçi kaçınma araçlarını geliştirmeye devam ederken, Xi Jinping’in Çin’de ürettiği korku ortamıyla savaşmak için çok az şey yapıyoruz” dedi.

      Bu hafta yasaklanmadan önce WhatsApp Facebook’un sahip olduğu tek hizmet Çin’de hala erişilebilir durumdaydı. Popüler sosyal ağ, Çin’in 2009’un batısındaki etnik ayaklanmalardan bu yana engellendi ve Instagram, 2014’te Hong Kong’daki demokrasi yanlısı protesto gösterileri sırasında yasaklandı.

      Facebook patronu Mark Zuckerberg, Xi’nin ve diğer Çinli yetkililere övgü alan şirketin hizmetlerini engellemek için önemli bir adım attı, ancak bugüne kadar gösterdiği çabalarla çok az şey söyledi.

      Çin yetkilileri, daha önce ülkenin insan hakları avukatlarıyla popüler hale geldikten sonra mesajlaşma uygulaması Telegram’ı engelledi.

      Hapisteki Nobel barış ödüllü layık ödüllü Liu Xiaobo’nun geçtiğimiz hafta ölümleri de overdrive’a gönderilen sansür memurları, sosyal medyadaki herhangi bir anıları bloke etmeye çalışırken, hatta içeriği engellemek için WeChat’ın özel mesajlarına ulaştı.

      Toronto’daki Citizen Laboratuvarı tarafından hazırlanan bir rapora göre, Çinli sansür uzmanları, WeChat’teki özel bire bir sohbetlere gönderilen gerçek zamanlı mesaj ve görüntüleri engelleyebiliyorlardı.

      “Liu çevresindeki şehitliğin benzer bir kolektif eylemi tetikleyebileceği ve yüzü kurtarmakla ilgilenmesinden endişe duyan Çin yetkililerinin tepki göstererek verdiği tepki bugünün dünyasında sosyal medyada sansür haline gelen Liu’nun tüm kamuoyunda tartışılmasını durdurmak” dedi. Ronald Citizen Lab’ın direktörü Deibert bir blog yazısında yazdı.

      Çin, Şubat 2018’den itibaren “yetkisiz” sanal özel ağları veya sansürden kaçınmak için ortak bir araç olan VPN’leri engellemeyi ve çok sayıda yerli sağlayıcıyı zaten kapatmaya zorlamayı planlıyor.

      YAZAR BİLGİSİ
      Teknoloji alanından yenilikler, oyunlar hakkında detaylar, sosyal medya ve mobil teknoloji alanındaki haberler.
      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.