Facebook, Snapchat’i mi Taklit Ediyor?

      Instagram’ın Snapchat’in “Hikayem” kısmını kopyalamasından sonra, şimdi de “Snapkod” özelliğinin Facebook tarafından taklit edilmesi konuşuluyor.

      Facebook, Snapchat’i mi Taklit Ediyor?

      Facebook Messenger’a, Snapchat kullanıcılarına çok da yabancı olmayan yeni bir özellik eklendi. Bu özellik sayesinde, Snapchat’te olduğu gibi, telefon tarafından okunan bir kodla Messenger’a arkadaş eklenebiliyor.

      Mark Zuckerberg, yeni uygulamanın sadece bir “esinlenme” den ibaret olduğunu söylese de genel kanı kopyalama yapıldığı noktasında birleşiyor.

      Snapchat servis vermeye başladığından beri Facebook’un Snapchat’i satın almak istediği biliniyor. Bu mümkün olmayınca 2012’den itibaren, Snapchat’in bazı özellikleri Facebook’a uyarlanmaya başlandı.

      Facebook, Snapchat’in bazı özelliklerinin kopyalıyor!

      2012’nin Aralık ayında çıkan Facebook’un “poke” uygulamasının, Snapchat’in lanbazı özelliklerinin kopyalayarak meydana getirildiği söyleniyor.

      2014 Haziran ayında kullanıma sürülen Facebook’un “slingshot” adlı uygulamasının da Snapchat’in izlerini taşıdığı biliniyor. Bu özellik sayesinde video veya fotoğraflar görüntülendikten sonra kendi kendine kaybolabiliyordu.

      Bazı ayrıntılar dışında Snapchat’teki özelliğin bir kopyası gibi olan bu uygulama 3 aylık bir deneme süresinden sonra kaldırıldı. Slingshot kaldırıldıktan sonra Facebook, Snapchat’in özelliklerini direkt olarak kopyalamaktansa; Facebook’a uyarlama yoluna gitti.

      2014 Ekim’inde bu karar doğrultusunda Facebook’a, gönderilerin görüntülenme süresi, gönderiyi yapanın belirleyebileceği bir özellik geldi.

      Göndericinin tercihi yönünde 1 saat, 3 saat, 2 gün, 1 hafta… gibi sürelerle gönderi yayımda kalmaya devam ediyordu. Ancak bunun pilot bir uygulama olduğu söylendi ve uzun süre kullanımda kalamadı.

      2015 Eylül ayında, bir yıl önce denenen Slingshot uygulamasının benzeri olan bir uygulama üstünde çalışıldı: “Kaybolan mesaj” uygulaması. Fransa’da test edilen uygulamaya göre, gönderilen fotoğraf ve videolar 1 saat sonra balona dönüşüp kayboluyordu.

      Bir ay sonra ise Facebook, Snapchat’tekine benzer filtreler geliştirmek istedi; ancak Facebook’daki fotoğrafların Snapchat’e atılanların aksine kalıcı olması nedeniyle daha “olağan” filtreler tercih edildi. Tüm bu uygulamaların ardından, Snapchat’tekine benzer “yüz değiştirme” filtrelerinin Facebook’ta da olması için çalışmaları olduğu 2016 Mart ayında konuşulan bir konuydu.

      Son olarak; geçtiğimiz günlerde Facebook’un Snapchat’in kod özelliklerini kendine uyarlamasıyla “Facebook, Snapchat’i mi taklit ediyor?” sorusu akıllara geliyor.

      YAZAR BİLGİSİ
      Teknoloji alanından yenilikler, oyunlar hakkında detaylar, sosyal medya ve mobil teknoloji alanındaki haberler.
      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.