Şarj Doldurulup Boşaldıkça Pillerin Ömrü Neden Kısalıyor?
Şarj edilebilir pillerin şarjını boşaltıp doldurduktan sonra enerjinin bir kısmı kaybedilir. Bu sebeple şarj edilebilir pillerin ömrü sürekli kısalıyor.
Kullanıldığı ilk günlerde bizi memnun eden bataryaların ömrü neden giderek kısalıyor? Hatta artık batarya ömürlerinin kısalmasından dolayı çok sayıda kullanıcı rahatsız ve akıllarda tek bir soru var; bataryaların ömrü neden sürekli kısalıyor?
Bilgisayar ya da telefon fark etmez yeni bir cihaz aldıysanız her ikisinin de batarya ömrü ilk başlarda oldukça iyidir. Kullanıcıyı memnun eder, ancak bir süre sonra batarya eski performansından uzaklaşmaya başlar ve sorunlarda buradan itibaren başlar.
Şarj doldurulup boşalınca bataryanın bir kısmı ölüyor
Akıllı telefonların şarjını boşaltıp doldurduktan sonra enerjinin bir kısmı kaybedilir. Daha doğru bir değişle bataryanın bir kısmı ölür ve oradaki enerji artık kullanılamaz.
Bu sürekli 2 farklı bardağa su doldurmaya benziyor. Her su doldurduğumuzda yere damlayan ya da dökülen sular olduğunu düşünün. Ya da nemli bir ortamda bir bardak su bırakın belli bir süre sonra o suda eksilme olacaktır. İşte batarya ömrü de böyle ağır ağır da olsa azalıyor.
Elektrikli arabaların pil ömrü ne kadar olacak?
Elektronik cihazların tamamında ki asıl sorun bu. Kısacası, bataryayı belli bir süre sonra yenilemekten başka çare yok. Akıllı telefonlar maksimum 2-3 yıl süre ile kullanılabilir. Yeni çıkan elektrikli otomobillerde ise bu süre 15-20 yıl arasında değişiyor.
Elektrikli araçlara bu durumun neden farklı olduğunu da söylemekte yarar var. İnsanlar 2-3 yılda bir sıfır araba alamayacağı için bu tarz araçların pil ömrünün en az 15-20 sene olması bekleniyor.