Sanal Gerçeklik Nedir, Hangi Alanlarda Kullanılır?
Sanal gerçeklik ile kişilerin bilgisayar, cep telefonu veya özel aparatlarla birlikte izlenilen etkinliklerin, videoların içerisinde olma hissi sağlanır.
Sanal gerçeklik konusunda pek çok çalışma yapıldığından dolayı her geçen gün daha fazla kişi sanal gerçeklik deneyimini yaşıyor.
Sanal gerçeklik ile kişilerin bilgisayar, cep telefonu ya da özel aparatlarla birlikte izlenilen etkinliklerin ya da videoların içerisinde olma hissi sağlanır. Sanal gerçeklikte maç izleyen kişilerin tribündeymiş gibi hissetmesi amaçlanmaktadır.
Sanal gerçeklik için şu anda sanal gerçeklik gözlüklerinin kullanılması ve bu teknoloji ile uyumlu telefonların olması gerekmektedir. Bu gereksinimlerin sağlanmasının ardından ise kişiler sanal gerçeklik deneyimini yaşayabilir. Sanal gerçeklik, içerisinde farklı türlere ayrılmaktadır. Kısmi katılımlı ortamlar, tam katılımlı ortamlar gibi tanımlamalar da yapılmış durumdadır. Bu bakımdan sanal gerçeklik konusunda bu iki farklı türe göre incelemelerin yapılması daha yararlı olacaktır.
Kısmi katılımlı sanal gerçeklik ortamları
Kısmi katılımlı sanal gerçeklik ortamlarında, kişilerin belli bir yere kadar müdahale etme hakkı bulunur ve fiziksel bir şekilde temas etmek ya da ortamda bir değişiklik yaratabilmek mümkün değildir. Fakat kişi kısmi katılımlı olsa da sanal gerçeklik konusunda herhangi bir eksiklik hissetmez. Bu konuda iyi bir örnek futbol maçının sadece izlenebilmesi, topa ya da diğer nesnelere dokunulamamasıdır. Ayrıca kısmi katılımlı uygulama ve oyunlarda kişilerin ek bir donanıma ihtiyacı yoktur.
Tam katılımlı sanal gerçeklik ortamları
Sanal gerçekliğin tam olarak hissedilebilmesi ve yaşanabilmesi tam katılımlı sanal gerçeklik ortamları ile yaşanmaktadır. Burada ek donanımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bir FPS oyunu oynayan kişilerin bir kontrolcüyü elinde tutarak oyunu oynaması gerekir. Burada kişilerin yetenekleri önemlidir ve oyunlarda kişilerin sanal gerçeklik ile desteklenen bir deneyimi yaşayarak ilerleme kaydetmesi gerekir. Tam katılımlı ortamlar daha çok oyunlarda tercih edilmektedir. Maç gibi canlı etkinliklerde böyle bir deneyimin sağlanabilmesi mümkün değildir.
Sanal gerçeklik hangi alanlarda kullanılır?
Sanal gerçeklik konusunda belirli alanlardan söz etmek çok doğru olmayacaktır. Mobilya sektöründen araç tamir sektörüne kadar her türlü alanda bu teknolojinin kullanılması mümkündür. Sanal gerçeklik uygulamalarının geliştirilmesi ve görüntülerin sağlanabilmesi adına özel ekipmanlar gerekir ve bu ekipmanların kullanılması ile birlikte her türlü alanda bu teknolojinin kullanılması sağlanabilir. Fakat genel olarak sportif faaliyetlerde ve oyunlarda bu teknoloji daha çok tercih edilmektedir.