Hindistan insansız uzay mekiğini Uzay’a fırlattı
Hindistan, yapımı yaklaşık 5 yıl kadar süren ve içerisinde bir insan bulundurmayan uzay mekiğini uzaya fırlattı. Bu fırlatma ile ”yeniden kullanılabilir uzay roketi üretimi” yarışına da bir giriş yapmış oldu.
Hindistan’da Uzay araştırmalarına büyük önem veriyor
Birçok gelişmiş ülke gibi Hindistan’da uzay araştırmalarına büyük önem veriyor. Geçtiğimiz günlerde Hindistan’daki Andhra Pradesh şehrinden uzaya mini ve insansız bir uzay mekiği fırlatıldı. Bu uzay mekiği 6,5 metre yüksekliğinde ve 1,75 ton ağırlığındadır. Mekiğin atmosferde 70 kilometre yolu sorunsuz bir biçimde gitmesi hedefleniyordu.
Hindistan’ın geçmişten günümüze kadar uzay alanında yaptığı en büyük kayda değer başarı, marsa uydu yollamasıydı. Hindistan önümüzdeki 10 yıl boyunca uzaya daha gelişmiş uzay mekiği yollanacağını açıklamıştı. Eski tip mekikler yerine artık yeniden kullanılabilir uzay mekikleri yapılacak. Yeniden kullanılabilir mekiklerin en büyük artısı, üretim maliyetini ciddi oranda azaltması.
2011 yılında uzay araştırmalarının öncüsü olarak kabul edilen NASA uzay mekiği programını durdurmuştu. Bu nedenle küresel bir yeniden kullanılabilir mekik üretimi yarışı başlamış oldu. Özellikle şirketler bu konuda çok ciddi çalışmalara başladı. Space X ve Blue Origin gibi büyük olan bu şirketler gelecekte yeni mekik üretimine şekil verecekler…