Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

      Genel olarak verimli ve doğru bir bilgisayar seçimi için nelere dikkat edilmeli diye merak edenler bu yazımızı inceleyebilir.

      Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

      Günümüz teknolojisinde bilgisayarlar hayatımızın vazgeçilmezleri arasında. Birçoğumuz bilgisayarları farklı amaçlar için kullanmaktayız. Bu sebeple kullanım amacına göre bilgisayar seçimi yapmak alacağımız bilgisayarın verimini arttırmakta.

      Yeni bilgisayar alacak kişilerin ilk sorduğu soru; bilgisayar alırken nelere dikkat etmeliyiz. Çünkü, bilgisayar alırken birçok insan neye dikkat edeceğini bilmez. Birçoğumuz fiyatına bakarken bazıları ise güzelliğine aldanıyor. Tabi kişiye göre ihtiyaçları karşılama yeteneği de farklıdır.

      Sadece sosyal medya ve gerektiğinde diğer işlerini yerine getirmek isteyen kullanıcılara basit bir bilgisayar yetecektir. Ama günümüzde çocuklar teknoloji ile fazla haşır neşir olduğu için ve oyun oynadıkları için yüksek kalitede makinalar isterler.

      İşte bu yüzden bilgisayar alırken mutlaka bilen birine danışmanları gerekir. Mağazalardaki satıcılar her zaman ürününü satmanın peşindedir. Genel olarak ya size en pahalı makineleri önerirler ya da elinde kalanları satabilmeyi tercih ederler.

      Tüm bunlar düşünüldüğünde bilgisayar alırken nelere dikkat etmeliyiz, neye göre seçim yapmalıyız sorusu kafa karıştırabiliyor.

      Her kullanıcı için bilgisayar alırken dikkat edilecek etkenler farklılık gösterecektir. Ancak, genel olarak verimli ve doğru bir bilgisayar seçimi için nelere dikkat edilmeli diye merak edenler bu yazımızı inceleyebilir.

      Bilgisayar alırken nelere dikkat edilir

      • Ana kart: Ana kart, bilgisayarın donanımlarının bağlandığı, her parçanın diğeriyle etkileşime girdiği karttır. Ana kart seçeceğiniz donanımlara uygun olmalıdır. Ana kartlar her işlemciyi her RAM kapasitesini her ekran kartını desteklemezler. Diğer donanımları seçtikten sonra ana kart seçimi yapılmalıdır. Ana kart ram kapasitesinin iki katını desteklemelidir. Bilgisayar alırken ana kart seçimi hatalı olursa ram yükseltmek istediğinizde ana kart değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.
      • İşlemci: İşlemciler bir bilgisayarın beyni veya kalbi gibi düşünülebilir. İşlemci bilgisayarınızda yaptığınız işlemleri gerçekleştirir. Piyasada iki büyük işlemci markası bulunmaktadır. Bu markalardan biri Intel diğeri ise AMD‘dir. Intel işlemci genellikle programlar için, AMD işlemciler ise grafiğe dayalı işler için tercih edilir. Aynı anda bir kaç program açmak istediğinizde işlemciniz iyiyse rahat çalışırsınız. İyi işlemci iyi hız demektir.
      • RAM: Ram bilgisayar çalışırken geçici olarak bilgi depolar. Hafıza birimidir. Bir sekmeden diğerine geçişte ram hafızası kullanılır. RAM bilgisayarın hızına doğrudan etki eder. Her bilgisayarda RAM bulunur. Aksi takdirde bilgisayardan görüntü alamazsınız. Ram kapasitesi seçiminize göre değişiklik gösterir. Günümüz şartlarında en az 8 GB ram kapasiteli bilgisayar tercih etmelisiniz.
      • Harddisk:  Harddisk bilgisayarın hafızasıdır. Bilgisayarda kaydedilen her şey harddiskte saklanır. Hard diskinizi başka bir bilgisayara takarsanız kendi bilgisayarınızdaki her şeye ulaşabilirsiniz. Bilgisayara format attığınızda hard diskin içindekiler silinir ve yeni işletim sistemi yüklenir. Hard disk dâhili ve harici olmak üzere iki çeşittir. Kendinize film, oyun arşivi yapmak istiyorsanız harddiskinizin kapasitesini yüksek tutmalısınız. Dâhili hard disk kapasitesini çok yüksek tutmayıp, harici bellek ile kapasiteyi arttırabilirsiniz. 240 veya 480 GB alana sahip Hard disk, işletim sistemi ve birçok program için yeterli gelecektir. Günümüz teknolojisine göre alacağınız hard disk, SSD (Solid State Drive) olmalıdır.
      • Ekran Kartı: Ekran kartı bilgisayar görüntüsünün ekrana iletilmesini sağlar. Ekran kartınız yoksa bilgisayarınızdan hiç bir şekilde görüntü alamazsanız. Ekran kartı, oyun oynamak isteyenler için en önemli parçadır. Oyun oynamak için belleği ve çözünürlüğü yüksek bir ekran kartı almalısınız. Oyunla işiniz olmuyorsa ekran kartına ayrıca ücret ödememek için ana kart seçerken dahili (on board) ekran kartı içeren ana kart almalısınız.

      Günümüz şartlarında bilgisayar alırken nelere dikkat etmeli özet:

      • Yeni nesil ve en az Intel i5 ve muadili bir işlemci tercih edilmeli.
      • En az 8 GB RAM tercih edilmeli.
      • Oyun bilgisayarları veya yüksek grafik işlemleri için en az 4 GB ekran kartı tercih edilmeli.
      • Bilgisayarda yüksek grafik işlemleri yapmayacak ve oyun oynamayacaksanız dahili (on board) ekran kartı içeren ana kart seçmelisiniz. Bu sayede ekran kartı için gereksiz harcama yapmamış olursunuz.
      • En düşük 240 veya 480 GB kapasiteli SSD hardiske sahip bilgisayar almanız tavsiye edilir.
      • Film, müzik, oyun tarzında geniş bir arşiv yapmak için harici hard disk alabilirsiniz.

      Bilgisayar alırken nelere dikkat etmeli sorusunu genel olarak yanıtlamaya çalıştık.

      Yukarıda bahsi geçen özellikler genel olarak dikkat edilmesi gereken şeylerdir. Bilgisayarı hangi işlemler için aldığınıza ve neler yapmak istediğinize bağlı olarak seçenekler değiştirilebilir.

      YORUMLAR

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.